Crème brûlée bærterter


 

Disse vakre små porsjonstærtene smaker utrolig godt og ser lekre ut på bordet. Du kan bruke bær eller frukt etter eget valg og dermed variere i det uendelige. De kan lages nesten ferdige dagen før du skal servere dem, bare vent med selve karamelliseringsmomentet som skal skje ca 10 min før de skal nytes. Det kan være lurt å teste ut en på forhånd slik at du ser hvordan akkurat din ovn fungerer til dette i henhold til temperatur oghvor lenge de skal stå inne. Ellers kan man selvfølgelig bruke en flammebrenner isteden dersom man har det tilgjengelig. Tertedeigen er utmerket å fyse dersom du ikke skal bruke allt på en gang. Jeg har brukt små terteformer som er 10 cm i diameter (kjøpte det kjempebillig på Claes Olsson).

Crème brûlée bærterter ( 4 st.)

Tertedeig (holder til 8 av disse små, så legg det du får til overs i fryseren til en annen gang)

250 g mel
1/4 ts salt
25 g mandler (malte)
1 ss melis
150 g kaldt smør i terninger
1 eggeplomme
2-3 ss kaldt vann

Fyll
4 eggeplommer
1 ss maizena
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
1,5 dl melk
1,5 dl kremfløte

225 g blandede bær (jeg brukste rips,solbær,bjørnebær,jordbær)
50 g melis

Fremgangsmåte:
Begynn med deigen, når du lager paideig er det viktig at man arbeider raskt og bruker kaldt smør og vann. Jeg lager denne type deig i kjøkkenmaskin hvor jeg kjører det veldig raskt sammen – det må ikke gå for lenge i maskinen slik at deigen blir klissete. Bruker du kjøkkenmaskin med kniver trenger du ikke male mandlene på forhånd for de vill alikevel bli malt i maskinen. Begynn med å blande mel, salt, mandler og melis i en bolle.

Smuldre inn smøret eller kjør i maskin slik at du får en smuledeig.

Tilsett eggeplommen og vann nok til at det samler seg til en deig, pass på å ikke ta for mye vann, det er ikke sikkert du trenger hele mengden.

Del deigen i 2 og legg halvparten i fryseren (hvis du bare skal lage til 4 st, deigen holder till 8 former på 10 cm), kle formene med deig. Du kan godt kjevle den ut for å kle dem, men jeg pleier bare å trykke deien ut med fingrene. Pass på at den henger litt over kanten, den krymper litt i ovnen.

Sett nå de kledde formene i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Fyllet:

Pisk eggeplommer, maizena, sukker og vanilje i en bolle.

Varm opp melken og fløten til kokepunktet i en kjele.  Hell den så over eggeplandingen mens du visper, ha det tilbake i kjelen igjen. Varm sakte opp mens du visper konstant helt til kremen tykner. Den skal ikke koke. Ha over i en skål og sett til avkjøling.

Når terteskallene har stått kaldt i minst 30 min setter du de rett inn i ovnen som du har forvarmet til 200 g. Stek de til de er gyldne – ca 15 min.  La de avkjøles.

Ha bærene i skallene,  jeg brukte her frossne bær som jeg hadde i fryseren.

Legg nå på godt med vaniljekrem over bærene.

Sett de nå tilbake i kjøleskap, nå skal de stå i minst 2 timer. Hvis du vill lage de dagen før kan de godt stå over natten slik som dette. Det er viktig at kremen rekker å stivne på overflaten. 

Når det nærmer seg tid for servering varmer du opp ovnen på maks med grill funksjonen (ikke bruk varmluftgrill men vanlig grill ca 250 – 300 g).  Sikt over godt med melis over terten.

Sett de inn i ovnen – nå må du passe på veldig godt. Sukkeret skal smelte og karamelliseres, men pass så det ikke blir brent. Ca 10 min skal det i ovnen, men det er viktig å følge godt med. Ta de ut og la de stå i 10 min på benken før servering. Overflaten blir nå sprø og fin.

Så er det bare å nyte!!!

1 tanke på “Crème brûlée bærterter

  1. Hei! Oppskriften på bærtertene ser interessant ut. Kan den brukes til større former, som f.eks. paiformer på 25 cm. el. 28 cm. ? Hvor mye skal vi evnt. bruke av hver ingrediens ? På forhånd tusen takk for hjelpen. Hilsen Lene & Ashy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s