Mississippi Mud Pie og råd om det å lage pai


Dette er en syndig god kake… tykk sjokoladekrem fanget mellom sprøtt paiskall og pisket krem, det kan neppe bli bedre. Elsker du sjokolade må du ikke gå glipp av denne. Pass på å starte i god tid, noen timer eller dagen før servering, den har nemlig noen momenter hvor den må kjøles godt ned. Paien er veldig mektig så den holder til mange porsjoner.

Når det gjelder paideig så er det så mange ulike fremgangsmåter og råd. Jeg dropper både steking med erter, kjevling og litt andre ting og gjør det rett og slett enkelt og greit! En paideig tar meg ikke mer en 5 minutter å lage , jeg forsteker uten å fylle med noe og det har alltid gått kjempefint. Deigen lager jeg i kjøkkenmaskinen med det vanlige knivbladet som pleier å være standardutstyr.

Noen generelle råd om smørdeig (paideig):

  • Pass på at alle ingrediensene er kalde og jobb fort.
  • Om du lager i kjøkkenmaskinen som jeg gjør så kjør den ikke lenge – første runde tar du når du har tatt i smøret (som er kaldt og oppdelt i firkanter) , da kjører du noen sekunder slik at allt blir til småsmuler. Så har du i væsken og da kjører du bare til deigen så vidt har samlet seg.
  • I mange oppskrifter skal du først legge deigen i kjøleskapet – men jeg kler formen med deig først og setter så hele formen i kjøleskapet/fryser. Da er det mindre sjanse for at den krymper i formen.   La alltid paideigen stå i formen i kjøleskap i minst 30 minutter eller i fryseren i 20 minutter før du forsteker den , det siste er å foretrekke. Er skallet ordentlig kaldt så trengs ikke erter eller lignende i skallet ved forstekingen, sett den rett i ovnen.
  • Jeg trykker deigen ut i formen med fingrene – det er en enkel og kjapp måte å gjøre det på. Vill man ha et veldig tynnt skall må man kjevle.
  • Smør gir veldig god smak, men margarin gir ofte et mere sprøtt skall.

Nå til dagens oppskrift;

Mississippi Mud Pie

Paiskall (ca 8 personer)
250 g mel
2 ss kakao
140 g smør
2 ss sukker 1-2 ss kaldt vann

Fyll
175 g smør
250 g brunt sukker
4 egg
150 g mørk sjokolade – smeltet
3 dl kremfløte

Topping
4 dl kremfløte pisket til krem. Sjokolade ruller eller annen pynt dersom dette ønskes.

Begynn med paideigen, ha mel, sukker, kakao i en kjøkkenmaskin.

 Ta i det kalde smøret – delt opp i terninger, og kjør maskinen i noen sekunder til allt blir til småsmuler.

Ha så i litt vann av ganger og kjør noen kjappe runder i maskinen til du ser at deigen samler seg. Da stopper du.  Klem bunnen og litt opp på sidene av en paiform på ca 23-24 cm med bakepapir. Trykk så ut deigen i formen med fingrene (eller kjevl den ut om du foretrekker det).

Sett nå hele paiformen i fryseren i 20 min, eller i kjøleskap om du har tenkt å vente mye lenger før neste skritt.

Forvarm ovnen til 190 grader og stek det kalde paiskallet i 25 min. 

I mens lager du fyllet:
Pisk smør og sukker porøst i en bolle.

Tilsett kakao og egg, pisk godt.

Rør tilslutt inn den smeltede sjokoladen sammen med fløten.

Når paiskallet har vært i ovnen tar du det ut, fyller det med sjokoladefyllet.

Skru ned ovnen til 160 grader og steker det hele videre i 45 minutter til du ser at fyllet har stivnet på toppen.

Nå må du la paien kjøle seg helt ned, først på benken og så i kjøleskap. Fyllet skal sette seg så den må stå en god stund til paien er kald. Ha så paien forsiktig over på serveringsfat, dette er lettest om du skjærer forsiktig langs kanten først, legg en tallerken oppå og snu forsiktig oppned. Bruk så samme teknikk over på serveringsfatet. Pisk tilslutt kremen og ha på på toppen. Server!

2 tanker på “Mississippi Mud Pie og råd om det å lage pai

  1. Tilbaketråkk: Vanilla Chocolate Surprise Cupcakes « Sukkerfeen

  2. Tilbaketråkk: Vanilla Chocolate Surprise Cupcakes | Sukkerfeen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s