Mariaboller – lette, søte, sprø og fyllt med vaniljekrem


Disse er utrolig gode, og hvis du har tenkt å spare dem litt så bør du vurdere å gjemme dem bort! De ser kanske litt merkelige ut, men dette er petit choux (vannbakkels, cream puff – kjært barn har mange navn) boller toppet med sprø paideig og fyllt med vaniljekrem! De er rett og slett vannvittig gode og du er bare nødt til å prøve dem selv for å se. Oppskriften er en grunnoppskrift på petit choux/vannbakkels og kan selvfølgelig sprøytes ut eller klikkes ut i alle mulige fasonger og fylles med hva som helst. Det som er så utrolig gøy med vannbakkels er jo att det som skjer i ovnen nesten kan betegnes som et mirakel – du legger noe kjedelige greier på bakebrettet og når du tar det ut av ovnen har det forandret seg til et helprofft og nydelig bakverk! Her er oppskrift og fremgangsmåte:

Mariaboller (ca 15 st)

Mørdeig (paideig)
2 dl mel
3 ss sukker
75 gram smør

Petit choux deig
3 dl vann
100 g smør
2 dl mel
3 egg

Fyll: Vaniljekrem
Du kan bruke en ferdig krem (jeg kjøper noen ganger en type når jeg er i Sverige som heter marsankrem, det er et pulver som du bare blander opp med melk. )
Eller du kan lage selv etter feks. denne oppskriften: Luksus Vaniljekrem , du vill trenger ca 4 dl vaniljekrem, litt avhengig av hvor mye du fyller hver bolle.

Du trenger også en sprøytepose med fylletip og melis til å sikte over tilslutt.

Sett ovnen på 175 grader
Begynn med mørdeigen, det er viktig at alle ingredienser er kalde. Kør smør, mel og sukker raskt sammen i en kjøkken maskin til det samler seg til en deig.

Pakk det i plast og sett i kjøleskapet.

Nå lager du Petit choux deig:
Kok opp vannet sammen med smøret.

Rør i melet , la røren koke mens du hele tiden rører kraftig, du er ferdig når røren «slipper» bunnen av kjelen. Dette går ganske fort så pass på.

Ta kjelen av varmen og la det hele kjøle seg litt. Nå rører du i eggene – ett av gangen. Rør kraftig mellom hvert egg.

Legg opp deigen i små boller/hauger på et bakebrett med bakepapir. Pass på å ha nok mellomrom mellom hver.

Ta fram mørdeigen fra kjøleskapet og prøv å kjevle den ut til den er ca 3 mm tykk (dette kan være litt vanskelig men prøv å strø på litt mel om det setter seg fast. Bruk et glass eller en utstikker til å ta ut sirkler på ca 6 cm i diameter. Legg en av disse sirklene over hver bolle.

Stek bollene på 175 grader i ca 30 min til dem er store og lette. Obs! Du må IKKE åpne ovnsdøren mens de steker, i hvertfall ikke før dem har stått inne i minst 15-20 min. De skal nå ha forvandlet seg til lyse og store boller.

Lag forsiktig ett hull under hver bolle , bruk en sprøytepose med en fylletip og fyll kakene fulle av vailjekrem.

Sikt over melis og kos deg med disse fantastiske bakverkene!!!

5 tanker på “Mariaboller – lette, søte, sprø og fyllt med vaniljekrem

 1. Å jeg gleder meg til å prøve å lage disse, Caroline..;-)
  Har ordna med det som skal spises i dag, men satser på å lage de som kaffekos neste gang jeg får besøk. Han likte det han så på bildet he he

  • Hei!
   Du fyller dem når de er kalde. Det du kan gjøre er å la de stå å kjøle seg ned i ettervarmen på ovnen når du har skrudd av varmen. Med ovnsdøren på gløtt. La de ha kjølt seg ned til romstemp. før du fyller.
   Disse er utrolig gode så det er bare å glede seg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s