Sammensatte boller med vanilje og sjokolade – ufattelig gode!


Dette kommer til å bli din nye favorittoppskrift så det er bare å begynne å bake! Sammensatte boller er den søte lillebroren til brytebrødet og den perfekte ting å ha med når man skal bort. Du kan lage det som kun vanlige hveteboller, med rosiner eller ta det et skritt videre som feks. med denne sjokoladevarianten. Denne grunnoppskriften på sammansatte boller fikk jeg av min søte og hyggelige kollega Anne-Solveig, hun er utrolig flink til å lage mat og dette er en av hennes favorittoppskrifter. Hun er også veldig kreativ og flink til å sy, stikk innom bloggen hennes Lille Unik å se selv.  Jeg har her laget en litt annerledes variant av sammensatte boller, disse er nemlig fylt med et nydelig sjokolade og vaniljefyll. På toppen troner et tykkt lag av siktet melis og striper av mørk sjokolade. Prøv disse neste gang du baker, men pass på – de forsvinner fort!
For å få bollene ekstra luftige og fine anbefaler jeg å bruke et mel av vårvete med høyere proteininnhold. Dette er perfekt til brød og gjør at det hever veldig bra, men det er også helt ypperlig til boller og annen gjærbakst. Jeg har pleid å kjøpe det som heter Kungsörnens Vetemjöl Special som de har i Sverige, men nå har jeg fått høre at det endelig har kommet et tilsvarende mel i Norge også som heter Premiummel Vinjett og er fra merket Regal. Så håll utkikk etter det i butikken. Her er oppskriften:

Sammensatte Sjokolade og vaniljeboller ( en langpanne dvs. 20 st)

150 g smør
5 og 1/4 dl melk
75 g fersk gjær
0,5 ts salt
1 ts kardemumme
15 dl mel
1,5 dl sukker
1 egg til pensling

Til fyllet:
100 g smør – romstemperert
2 dl melis
1 ss vaniljesukker
200 g melkesjokolade grovt hakket (eller sjokoladeknapper)

Til toppingen:
melis og 100 g mørk sjokolade

Smelt smøret.

Ha melken i smøret og varm opp blandingen til den holder ca 37 grader.

Smuldre opp gjæren i væsken og rør til den har løst seg opp. Ha det så i en bakemaskin om du bruker det. Ta nå i sukker, salt og kardemumme. Bland godt.

Ta i melet litt etter litt til alt er godt blandet og du har en smidig og jevn deig. Sett deigen til heving i ca 1 time.

Ha fyllet ferdig til hevingen er klar. For å lage fyllet pisker du opp romstemperert smør med melis og vanilje. Hakk sjokoladen og ha den i en bolle for seg. 

Deigen skal nå ha hevet seg stor og fin.  Ha den over på et melet bakebord og del den i 2 like deler.

Start med den ene delen, kvevle den ut til en rektangel. Smør så halvpaten av vaniljesmørkremen du lagde på rektangelen. Tilslutt strør du over sjokoladen.

 Rull nå deigen sammen fra langsiden til en rull, del rullen i 10 like biter.

Legg bollene i en langpanne med bakepapir i bunn. Gjenta samme prosess på den ande deigbiten. Prøv å plassere bollene så langt fra hverandre som mulig, de hever såpass at de vill sette seg sammen uansett så lange alle er på samme brett.

 Sett ovnen på 200 grader. Legg et kjøkkenhåndkle over bollene og la de heve i 30 minutter.

 Pisk opp et egg og pensle det over bollene, stek de så i 15-20 minutter.

 La de avkjøles, smelt så sjokoladen til toppingen. Sikt melis over bollene og aller sist sprøyter du sjokoladestriper på toppen av det hele. Så er det bare å be inn gjestene på en av de beste bollene de har smakt!

2 tanker på “Sammensatte boller med vanilje og sjokolade – ufattelig gode!

  1. Nå er bollene bakt og spist opp av fornøyde barnebarn,neste venning står til heving.(stekes når ungene drar hjem).Tusen takk for oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s